― 30 Nisan 2024
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ve TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı Sayın İbrahim Halil Kırşan’ın katılımlarıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Türkiye Madencilik Meclisi Toplantısı gerçekleşti.
Madencilik sektöründe yaşanan gelişmelerin, sorunların tespiti ve çözüm yolları konusunda önerilerin ele alındığı toplantıda Bayraktar, Türkiye’nin maden çeşitliliği ve zenginliği açısından hem ulusal hem de uluslararası arenada ilgi odağı haline geldiğini vurguladı.
Madencilik sektöründeki üretim, kalkınma ve ihracat gücüne değinilen toplantıya; Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Ömer Erdem, TKİ Genel Müdürü Sayın Abdullah Çiftçi, EÜAŞ Genel Müdürü Sayın Zafer Benli, ETİ Maden Genel Müdürü Sayın Yalçın Aydın, TTK Genel Müdürü Sayın Muharrem Kiraz ve kamu ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı.
‘ÖNCE İNSAN, SONRA ÇEVRE, SONRA KATMA DEĞERLİ MADENCİLİK’
Yerli kaynaklarımızı en etkin ve en verimli şekilde değerlendirebilmenin hepimizin öncelikli görevleri arasında yer aldığını belirten Sayın Bayraktar, “Ana prensiplerinden taviz vermeden 'önce insan, sonra çevre, sonra katma değerli madencilik' prensibinden vazgeçmeden bunu esas alarak ama mutlaka bu süreçleri iyileştirmeyle alakalı çalışmalarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
MADENCİLİK, SANAYİYİ BESLEYEN ANA AKIM İŞ KOLLARINDAN BİR TANESİ
Madencilik sektörünün ülke ekonomisindeki önemine değinen Sayın Bayraktar, “Madencilik, sanayiyi besleyen ana akım iş kollarından bir tanesi. 22 yıldır olduğu gibi önceliğimiz sanayimizin ihtiyaç duyduğu madenleri mümkün olan en üst seviyede kendi imkanlarımızla, yerli kaynaklarımızla karşılamak, öz kaynaklarımızı çıkarmak, ekonomiye bunları kazandırmak. Çünkü şuna inanıyoruz. Milli maden mücadelesi diyorum. Bu bir mücadele. Bu mücadeleyi hep birlikte veriyoruz” ifadelerine yer verdi.
DÜNYADA YAKLAŞIK 90, ÜLKEMİZDE İSE 70 MADEN ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİBİZ
Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit maden türüne sahipken, ülkemizde 70 maden çeşitliliğine sahip olduğumuzu vurgulayan Sayın Bayraktar, “Ülkemizde de son 10 yılda yıllık ortalama 758 milyon ton maden üretimi yapıldı. 826 milyon ton üretimle 2022 yılında bu alanda bir rekor yaşadık; bunun %66'sı çimento ham maddelerinde, % 13-14 civarında endüstriyel ham maddeler ve %13 civarında enerji hammaddeleri, % 5,2'si metalik madenlerden, %2,2'si de doğal taşlardan oluşmuş. Tabii bu dağılımı biraz daha değiştirmek ve biraz önce ifade ettiğim gibi katma değerli özellikle metalik madenleri ağırlıklandırdığımız bir döneme doğru sizlerle beraber gitmek istiyoruz" dedi.
SON 15 YILDA YILLIK ORTALAMA 136 BİN KİŞİYE DOĞRUDAN İSTİHDAM SAĞLADIK
Milli enerji ve maden politikası çerçevesinde madenlerin yüksek katma değer sağlaması amacıyla ara ürün ve uç ürün üretiminin de hedeflendiğine yer veren Sayın Bayraktar, “Madencilik sektöründe son 15 yılda yıllık ortalama 136 bin kişiye doğrudan istihdam sağladık. 2023 yılında bu rakam 144 bine geldi. Maden çeşitliliği konusunda zengin bir ülke olarak bu rakamların çok daha ileri gidebilmesi söz konusudur” dedi.
SON 10 YILDA YILLIK ORTALAMA 758 MİLYON TON MADEN ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Türkiye’de son 10 yılda yıllık ortalama 758 milyon ton maden üretimi yapıldığını kaydeden Sayın Bayraktar, “Orta vadeli programda madencilik kamu yararına bir faaliyet olarak tanımlandı. Yine bu programda 2024 yılında madencilik sektöründe yapılacak kamu yatırımlarının geçen yıla oranla % 34 bir artışla 106 milyar lira olması kurgulandı. Dolayısıyla bizim de yatırımlarımız artarak, maden sektörüne katkılarımız devam edecek” dedi.
NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ STRATEJİK AÇIDAN ÇOK ÖNEME HAİZ BİR ALAN
Ülke ekonomisinde madenciliğin payının ve gayri safi yurt içi hasıladaki payının artırılması gerektiğine de değinen Sayın Bayraktar, “Nadir toprak elementlerinin stratejik açıdan çok öneme haiz bir alan olduğunu belirtmek istiyorum. Ülkemizi hakikaten dünya liginde çok üst yere taşıyacak bu alanlarda da çok hızlı bir şekilde bu yatırımları gerçekleştirebilmemiz, mutlaka Türkiye'ye yabancı sermayeyi madencilik sektörüne getirmemiz lazım” dedi.
ÜRETİM FAALİYETLERİNDE 6 BİN 600 HEKTARLIK MADEN SAHASI REHABİLİTE EDİLDİ
Dünyanın iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele ettiği bugünlerde Türkiye’deki madenlerde de gerekli bir üretim şekli planı yapılması gerektiğini vurgulayan Sayın Bayraktar, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) yürütmüş olduğu bir Türkiye geneli rehabilite edilmiş maden sahaları ile madencilik, sosyal sorumluluk çalışmalarının tespiti projesi var. Bu anlamda bugüne kadar yapılan üretim faaliyetlerinde 6 bin 600 hektarlık alanın yeniden rehabilite edildiğini ve bu alanlara 18 milyondan fazla ağacın tekrar dikildiğini tespit etmiş durumdayız. Bu anlamda ülkemizde madenciliğin, çevre karşıtı değil, çevreye duyarlı, çevreyle beraber madencilik anlayışının da yürütüldüğünü ifade etmek istiyoruz. Ama bu yaptıklarımız sadece yapacaklarımızın teminatı diyelim. Daha iyi olması lazım” ifadelerine yer verdi.
Sayın Bayraktar hitabetlerinin ardından toplantıdan ayrıldıktan sonra, "Sektörel Görüş ve Öneriler" başlıklı tek gündem maddesini görüşmek üzere Sayın Kırşan Başkanlığında basına kapalı meclis toplantısı gerçekleştirilerek program sona erdi.