― 11 Mayıs 2024
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürü Sayın Abdullah Çiftçi, 4-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Haftası sebebiyle madenlerde afet ve kriz yönetimi ve psikososyal çalışmalar hakkında öne çıkan alt başlıkları Anadolu Ajansı’na değerlendirdi.
6 ŞUBAT DEPREMİNDE TOPLAM 3 BİN 216 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİMİZLE SAHADAYDIK
Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat depreminde gerek arama-kurtarma faaliyetlerinde gerek depremzedelerin ihtiyaçları konusunda madencilerle birlikte sahada olduklarını belirten Sayın Çiftçi; “Buradan bir kez daha kahraman madencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Kurumumuz İşletme Müdürlükleri, iştirakleri ve rodövansçı firmalarımız dahil olmak üzere toplam 3 bin 216 kişilik kurtarma ekibi ile afet bölgelerinde vatandaşlarımızın yanındaydık. 439 adet iş makinesi ve ekipman gönderdik. Deprem bölgelerinde 251 kişiyi sağ olarak kurtardık” ifadelerine yer verdi.
31 OLAN TAHLİSİYECİ SAYIMIZI 2023 YILINDA 92’YE ÇIKARDIK
Deprem döneminde yoğun olarak gündeme gelen domuz damının maden ocaklarında sıklıkla kullanılan bir teknik olduğuna değinen Sayın Çiftçi, “Halihazırda olası göçük, deprem, şev kayması, yangın gibi pek çok benzeri afet konularında tatbikatlarla hazırlıklarımızı yapmaya eksiklerimizi görerek tamamlamaya devam ediyoruz. Tahlisiyeci dediğimiz özel olarak eğitilen, fiziksel ve mental açıdan sürekli eğitimlerden geçen teçhizatlı arama-kurtarma ekibine sahibiz. 31 olan tahlisiyeci personel sayımızı güncel eğitimlerle 2023 yılında 92’ye çıkardık. Tahlisiyecilerimiz maden kazalarının yanında deprem ve benzeri afetlere karşı da her daim hazır. Kendi çalışanlarımızın dışında da sektöre arama kurtarma eğitimi veriyoruz. Bunların yanı sıra Mesleki Yeterlilik Merkezimizde (TKİ MEYEM) hem kendi personelimize hem de maden sektörü çalışanlarına belgelendirme yapıyoruz” şeklinde belirtti.
BİR YILDA 51 ADET ACİL DURUM TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRDİK
Yaşanan 6 Şubat depremiyle çalışmalarına daha da hız verdiklerini vurgulayan Sayın Çiftçi, “Yaşadığımız 6 Şubat depremi ile acil durum yönetimi anlamında faaliyetlerimizi daha da hızlandırdık. Bu sebeple, 2023 yılında İşletme Müdürlüklerimiz dahil olmak üzere toplam 51 adet Maden İşyerlerinde Acil Durum Tatbikatı gerçekleştirdik. Yine, aynı yıl kullanmaya başladığımız Yer Altı Acil Durum Haberleşme Sistemi ile ocak içerisindeki tüm galerilerde konumlandırılan 41 adet megafon yardımıyla, gruplarımız kendi aralarında iletişim kurabiliyor. Gerekmesi durumunda gruplara veya ocağın tamamına aynı anda uyarı, sinyal veya anons geçebiliyoruz. Acil durumun şekline göre tüm personelimize aynı anda ulaşarak yönlendirme yapabiliyoruz. Bunun yanında meydana gelebilecek kazalarda personellerimizin konumunu tespit etmek amacıyla kurulan Personel Takip Sistemini 2016 yılından bu yana kullanıyoruz” dedi.
3. ULUSLARARASI MADENLERDE ARAMA KURTARMA YARIŞMASI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ
Üniversiteler, STK’lar ve özel sektör temsilcilerimiz ile işbirliği içerisinde çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü açıklayan Sayın Çiftçi, “Bu kapsamda, 3. Uluslararası Madenlerde Arama Kurtarma Yarışması’na ev sahipliği yapacağız. Yarışma, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) organizasyonu ile Kütahya Tavşanlı’da bulunan Garp Linyitleri İşletme Müdürlüğümüzde eylül ayında gerçekleşecek ve 6 dalda yapılacak. Yeraltı arama kurtarma (göçük), kafes (takım yetkinliği), yerüstü yangın, deprem, araç kazası, kimyasala müdahale (hazmat) gibi gerçeği yansıtan olaylar oluşturulacak ve yarışmacı ekipler değerlendiricilerden puan alacak. Bu yarışma ile eksiklerimizi tespit ederek takım yetkinliğimizi artırmayı; afet ve kazalara karşı hazırlıklı olmayı amaçlıyoruz” dedi.
2023 YILINDA 2 BİN 432 ÇALIŞANIMIZI MİNİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÇALIŞTAYINA DAHİL ETTİK
Kriz yönetimi üzerine durduğumuz önemli başlıklardan biri olduğuna değinen Sayın Çiftçi, “Kriz yönetimi, çalışanlarımızın risk ve kontrol odaklı farkındalıklarının artırılmasına yönelik faaliyetlerimizi kapsıyor. Şuan yürüttüğümüz projelerimiz mevcut. Bunlardan bir tanesi 2021’de Kurumumuzun iş güvenliği uzmanları tarafından hazırlanan Büyük Tehlike Yönetim Planı. Bu plan ile çalışanlarımızın riskli olan durumların önceden tespit edebilmesini ve kontrol odaklı farkındalığının artırılmasını hedefledik. Bunun için 2023 yılında farkındalık oluşturmak hedefiyle toplam 2 bin 432 çalışanımızı “Mini Risk Değerlendirmesi” çalıştayına dahil ettik” ifadelerine yer verdi.
TKİ BÜNYESİNDE YILLARA GÖRE İŞ KAZALARINDA SON 20 YILDA YÜZDE 84,77’LİK AZALMA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ
TKİ bünyesinde yıllara göre iş kazalarındaki düşüş ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunu belirten Sayın Çiftçi, “Tüm bu çalışmalarımızın çok şükür ki meyvelerini de almaya başladık. Elimizdeki verilere göre; 2003 yılında TKİ bünyesinde iş kazası sayısı 486 iken 2023 yılında bu sayı 74’e düştü. Hamdolsun ki bu kazaların çok büyük çoğunluğu hafif yaralanmalı kazalar. Son 20 yılda iş kazası sayısında yüzde 84,77’lik bir azalma olduğunu görüyoruz. Yıllara göre kaza ağırlık oranında ise yine son 20 yılda yüzde 86,60’lık bir azalma mevcut. Elbette bu rakamların düşmesi oldukça olumlu bir gösterge. Fakat gitmemiz gereken daha çok yolumuz olduğunun da bilincindeyiz. Çalışanlarımızın güvenliği bizim her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Hedefimiz sıfır iş kazası, hedefimiz bir çalışanımızın bile burnu kanamadan evine huzurla dönmesi” dedi.
TKİ bünyesinde bulunan kömür madenlerinde psikososyal güvenlik çalışmalarının öneminin de altını çizen Sayın Çiftçi “Bildiğiniz gibi madencilik sektörü dünyanın en zor mesleklerinden biri. Özellikle yeraltı kömür madenciliği kendine özgü belli başlı riskleri barındırıyor. Yeraltı kömür madenciliği sadece fiziksel ve kimyasal riskleri değil aynı zamanda psikososyal riskleri de içinde barındıran bir meslek grubu. Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar’ın da ifade ettiği gibi “Önce insan, sonra çevre, daha sonra katma değeli madencilik’ diyoruz. Dolayısıyla çalışanlarımızın güvenliği bizim her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Nitekim maden çalışanları için tüm stres ve kaygıyı azaltma çalışmaları en az fiziksel koşulları iyileştirmek kadar büyük önem arz ediyor. Bu sebeple TKİ olarak, 2018 yılında yeraltı ve açık ocaklarımızda Psikososyal Risk Değerlendirme Çalışmaları Projesi başlattık. 2019-2022 yılları arasında öncelikli olarak yer altında görevlendirdiğimiz bin 624 çalışanımıza alanında uzman eğitimcilerimiz tarafından iyileştirme çalışmaları programı verdik. Çalışmalarımıza tüm gayretimizle devam ediyoruz” dedi.
2024 YILINDA 415 YER ALTI ÇALIŞANIMIZA STRES VE KAYGI YÖNETİMİ PSİKOSOSYAL EĞİTİMİ VERDİK
2023 yılında, üniversiteler iş birliği ile toplam bin 100 çalışana anket uyguladıklarını ve psikososyal düzeyleri, işe aidiyet seviyeleri, çalışma ortamı gibi parametleri analiz ettiklerini söyleyen Sayın Çiftçi, “Psikososyal Güvenlik Değerlendirme Raporu hazırladık. Elbette bu rapor sonucu da hangi alanlara daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğini bize gösterdi. Bundan sonra yürüttüğümüz her faaliyeti, çalışanlarımızın hayatına nüfuz etmesi adına şekillendirdik. Örneğin, TKİ bünyesindeki Çan Linyitleri İşletmesi (ÇLİ) Müdürlüğümüzde 212 kişinin katılımıyla “İş Motivasyonu ve İş Zanaatkarlığı” çalıştayları yaptık. Son olarak 2024 yılında TKİ bünyesindeki Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müdürlüğümüzde 415 yer altı çalışanımıza “Stres ve Kaygı Yönetimi Psikososyal Eğitimi” verdik. Sonuç olarak, anket çalışmalarımızda belli parametrelere bakarak çalışma koşullarını düzenliyor ve düzenli aralıklarla, özellikle de yer altı madencilerimize, iyileştirme çalışmalarını eğitimlerle destekliyoruz” şeklinde belirtti.
ÖNCELİĞİMİZ İNSAN, CEVHERİMİZ İNSAN
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar’ın madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği konusuna oldukça titiz davrandıklarını belirten Sayın Çiftçi, “Tekrar ifade etmek isterim ki bizim önceliğimiz insan, cevherimiz insan. İnsan hayatından kıymetli hiçbir cevher yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın da destekleriyle iş sağlığı ve güvenliğinden kesinlikle taviz vermeden, tek bir çalışanımızı riske etmeden madenlerimizi işletmeye devam edeceğiz” dedi.
Son olarak, Sayın Çiftçi 38. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası münasebetiyle tüm çalışanlara kazasız belasız hayırlı işler dileklerinde bulundu.