― 27 Nisan 2023
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevre illeri de etkileyen depremde görev alan yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerine verilen Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı Tevcih Töreni’ne katıldı. Törene, madalya ve nişanlarını almak üzere deprem bölgelerinde arama kurtarma yapan tüm madencilerimiz adına 12 madencimiz de katılım sağladı.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanımız, Kahramanmaraş merkezli depremlerde görev alan yerli ve yabancı arama kurtarma ekipleriyle Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası Tevcih Töreni vesilesiyle bir araya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
GAYRETİ, FEDAKÂRLIĞI, İYİLİĞİ KARŞILIKSIZ BIRAKMAMAK BİZİM KADİM KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR GEREĞİDİR
Bütün misafirlere ayrı ayrı teşekkür eden Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasına, "Biliyorsunuz devletimizin 3 farklı kategoride nişan ve madalyası bulunuyor. Kısa süre önce Madalyalar ve Nişanlar Kanunu'nda yaptığımız değişiklikle buna bir tane daha ekleyerek, Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı'nı ihdas ettik. Amacımız; deprem, sel gibi doğal afetler ile salgın hastalıklara karşı mücadelede kahramanlık sergileyenleri bu madalya ve nişanla ödüllendirmektir. İnşallah biraz sonra takdim edeceğimiz madalya ve nişanlarla yeni uygulamanın ilk adımını atmış olacağız.” sözleriyle devam etti.
Ne ülkemizin ne de dünyadaki bir başka devletin 6 Şubat benzeri felaketlerle karşılaşmamasını temenni eden Sayın Cumhurbaşkanımız, “Biz, kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını da böyle ağır kayıplar ve yıkımlarla sınanmasını da istemeyiz. Ama afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu da unutmuyoruz. En zor günlerimizde yanımızda olan sizler gibi fedakârlık abidelerini ihmal edemeyiz. Gayreti, fedakârlığı, iyiliği karşılıksız bırakmamak bizim kadim kültürümüzün bir gereğidir. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez. İşte, bugünkü törenimizle sizlere teşekkür borcumuzu ödemek istiyoruz." diye konuştu.
YAKLAŞIK 650 BİN İNSANIMIZ BÖLGEYE AKIN ETTİ
Salondaki misafirlerin madalya ve nişana layık görülenlerin ilk grubunu teşkil ettiğini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız, "Asrın felaketine karşı kadını erkeği, genci yaşlısıyla milletimizin tüm fertlerinin tam bir seferberlik ruhu ile harekete geçtiğini biliyoruz. Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personel bölgede bilfiil görev aldı. Dünyanın 90 farklı ülkesinden gelen 11 bin 320 arama kurtarma ekibi de bizlere omuz verdi. Destek personeli ile toplam 275 bin kamu görevlimiz depremzedelerimizin yardımına gitti. Gönüllülerle birlikte yaklaşık 650 bin insanımız âdeta bölgeye akın etti." dedi.
SERGİLEDİĞİNİZ OLAĞANÜSTÜ FEDAKÂRLIKLA ADINIZI TARİHE YAZDIRDINIZ
Afrika'dan Asya'ya, Amerika'dan Avrupa'ya dost ve kardeş ülkelerin mali destek taahhüdünde bulunduğunu aktaran Sayın Cumhurbaşkanımız, "Bunların hepsini kalbimize yazdık. Kara gün dostlarımızın hepsini tanıyoruz. Yapılan her fedakârlığa, gösterilen her gayrete, verilen her emeğe, depremzedelerimize uzanan her yardım eline minnettarlığımızı farklı şekillerde ifade etmeyi sürdüreceğiz. Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı takdim programlarımızı illerimizde valilerimiz, yurt dışı misyonlarımızda da büyükelçilerimiz bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli-yabancı toplam 55 bin kişiye inşallah bu madalya ve nişanları takdim edeceğiz. Tabii burada bir hususun altını çizmemiz gerektiğini de inanıyorum; bugün tevcih ettiğimiz madalya ve nişanlar manevi birer hatıradır, taltiftir. Ülkemiz ve milletimiz adına edilmiş samimi bir teşekkürün ifadesidir.’’ dedi.
Sayın Cumhurbaşkanımız, sözlerine şöyle devam etti, “Fakat takdir ve taltifin asıl büyüğü sizlerin depremzedelerimiz başta olmak üzere, 85 milyonun gönlünde edindiğiniz müstesna yerdir. Her biriniz, sergilediğiniz olağanüstü fedakârlıkla adınızı tarihe yazdırdınız. İnanç, köken, dil, kültür farklılıklarına rağmen acımızın, kaderimizin ortak olduğunu bir kez daha gösterdiniz. Ayaza, soğuğa, yağmura ve pek çok imkânsızlığa meydan okuyarak asrın felaketiyle mücadelemizin sembolleri hâline geldiniz. Kendi hayatınızı tehlikeye atma pahasına, enkazdan çıkardığınız her canla sayısız mucizeye gözyaşları içinde şahitlik etmemizi sağladınız.”
Arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'nin yaşadığı en büyük felakette, yıkıntıların altında sevdikleri kalanlarla birlikte herkese umut aşıladığını vurgulayan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü, "Yerli yabancı ekipler olarak çalışmalarınızla hem milletimizin hem bizim hem de sizleri Türkiye'ye gönderen ülkelerin gurur kaynağı olduğunuz. Rabbim hepinizden razı olsun. Sizlerin eksikliğini bizlere göndermesin. Ne biz ne de binaların altından çekip aldığınız kardeşlerimiz ne de milletimiz sizlerin bu insanüstü gayretlerini hiçbir zaman unutmayacaktır. Bilhassa deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın sizleri daima minnetle şükranla hayır duasıyla yâd ettiğini bilmenizi istiyorum."
ŞEHİRLERİMİZİ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞTURANA KADAR DURMAYACAĞIZ
Kurumlar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve hayırseverler ile tam kadro sahada olduklarını belirten Sayın Cumhurbaşkanımız, “Seçim gündeminden bağımsız olarak 7 gün 24 saat esasına göre deprem bölgesinde çalışıyoruz. Konutuyla, hastanesiyle, kamu binasıyla, tarihî ve kültürel varlıklarıyla, tüm şehirlerimizi eski ihtişamına kavuşturana kadar durmayacağız. Bunun için milletimizden 1 sene mühlet istedik. Nasıl bugüne kadar milletimize verdiğimiz tüm sözleri tuttuysak inşallah deprem bölgesindeki kardeşlerimize de mahcup olmayacağız. Gidenleri geri getiremesek de yaraları tamamen sarıncaya, depremin izlerini tamamen silinceye kadar koşturmaya devam edeceğiz.” diye ekledi.
AFETLE MÜCADELENİN TÜM KAHRAMANLARINI TEŞEKKÜRLE ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Sayın Cumhurbaşkanımız devlet olarak afetle mücadelenin tüm kahramanlarını övünçle, büyük bir iftiharla ve teşekkürle anmayı sürdüreceklerini söyledi ve deprem bölgelerinde arama kurtarma faaliyeti yapan 218'i Türk, 116'sı yabancı 334 kişiye Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.